HACIBEKTAŞ İLÇE TARİH
İlçemizin tarihini, Türklerin Anadolu'yu yurt edinmelerinden önceki ve sonraki dönem diye aktarmak daha doğru olacaktır. Türklerin Anadolu'ya yerleşmeden önceki Hacıbektaş ve çevresinin tarihini anlatmaya çalışırsak;
Anadolu'nun tarihi incelendiğinde sayısız medeniyetlere beşiklik yapmış, dünyanın en zengin tarihine, kültürüne sahip olduğu görülür. Bölge, büyük ve eşsiz doğal bir müze özelliği taşır. Hacıbektaş ilçesinin de Anadolu yarımadası'nın merkezinde bulunduğu, ilçenin ve yöresinin çok çeşitli medeniyetlere sahne olduğu ve çok zengin tarihe sahip olduğu görülmektedir.
1967 yılında, Ankara Üniversitesi Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal BALKAN başkanlığındaki bir heyet tarafından, Hacıbektaş ilçe merkezinde bulunan Suluca Karahöyük'te yapılan kazı çalışmaları sonucunda, çeşitli kültür kalıntıları bulunmuş; elde edilen arkeolojik buluntuların M.Ö. yıllara dayandığı anlaşılmıştır. Bu kültür kalıntıları tarihi sırasına göre: Eski
Tunç Çağı: M.Ö. 3000-2000, Asur Ticaret Kolonileri Çağı M.Ö. 1950-1800, Hitit Çağı M.Ö. 1800-1200,Firig Medeniyeti: M.Ö. 1200-650, Geç Hitit-Helenistik-Galat Çağı: M.Ö. 620-200, Geç Roma Devri: M.Ö. 2. yüzyıl- M.S. 4. yüzyıl olarak tesbit edilmiş ve buradan çıkarılan arkeolojik buluntular, bu merkezin ne kadar zengin ve köklü medeniyetlere ev sahipliği yaptığını göstermektedir.
Hacı Bektaş Veli'nin Hacım Köy'e (Suluca Karahöyük) gelmeden önceki ilçenin tarihini böylece kısaca özetledikten sonra, Türklerin Anadolu'yu yurt edindikten sonraki Hacıbektaş İlçesinin tarihini şöyle özetleyebiliriz.
Hacıbektaş İlçesi XIII. yüzyılın ilk yarısında 7 hanelik küçük bir köydür. Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'ya ulaştığı tarihlerde Anadolu Selçuklu Devletinin kötü yönetimi sonunda Türk birlik ve beraberliği bozulma durumuna gelmiştir. Anadolu Selçukluların 1243 yılında Moğollar tarafından yıkılması nedeniyle Hacıbektaş ve çevresi, Kırşehir, Nevşehir bölgesi Moğol hakimiyetine geçmiştir. Moğollarla uzlaştırıcı konumda bulunan Nurettin Çaça bu bölgeye tayin edilmiş, Yunus Mukremin adında Barak aşiretinden bir zata Hacıbektaş ve yöresi otlakiye olarak verilmiş, daha sonra 7 hanelik Hacim Köy, Yunus Mukremin tarafından kurulmuştur.
İlçenin bulunduğu yer ve yöresine, Anadolu Selçuklu Beyliklerinden Dulkadiroğulları, Eretna ve Karamanoğulları Beyliklerinin çeşitli zamanlarda birbirinden el değiştirerek hakim oldukları, tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır. Bölge daha sonra Osmanlı Devleti hakimiyetine dahil olmuştur.
Ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin, Seyahatnamesi (c.5.,s.54)'de bahsettiğine göre; "Hacı Bektaş Veli'nin" izniyle devlet Ertuğrul'a doğrulup, nice fetih ve fütuhat ederek, az müddette "Söğütçük" nam kasabada devlet oğlu "Osman Han" teveccüh etmiş, sikke ve hutbe ile "Padişah-i Müstakil" olmuştur. cümlesinden, Hacı Bektaş Veli ve düşüncesinin o dönemdeki etkinliği ortaya çıkmaktadır.
Ünlü düşünür Hacı Bektaş Veli'nin gelmesiyle Suluca Karahöyük'ün çehresi değişir, önemi artar. Dergahını burada kurması ve düşüncelerini buradan yayması Suluca Karahöyük'ün önemini gittikçe artırmış, felsefesi yurt sınırlarını aşmıştır. Hacı Bektaş Veli'nin ölümü ile, Suluca Karahöyük'ün ismi Hacıbektaş olarak değişir. Hacıbektaş daha sonra önemli bir tarih ve kültür merkezi haline gelmiştir.
Hacıbektaş, 1541 yılında Niğde'ye bağlı bir nahiye merkezidir. 19.yüzyıl sonlarında ise Ankara vilayetinin Kırşehir sancağına bağlı bir nahiye merkeziydi. Bakanlar Kurulu'nun 12.12.1947 tarih ve 21454 sayılı kararı ile 01.01.1948 tarihinde ilçe yapılarak Kırşehir iline bağlanmıştır. Daha sonra Kırşehir'in Demokrat Partiyi desteklememesi nedeniyle ilçe yapılarak cezalandırılması neticesinde, Hacıbektaş 1954’de il yapılan Nevşehir’e bağlandı.
İlçenin bugün hala ayakta kalan tarihi yapılarından Hacıbektaş Veli Dergahı, Kadıncık Ana Evi, Bektaş Efendi Türbesi Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünce müze olarak kullanılmaktadır. Karahöyük kazılarından çıkan eski çağlara ait eserler Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir.
Hacıbektaş Bölgesi Kronolojisi
DÖNEM: ÖNEMLİ GELİŞMELER:
M.Ö. 1650 - 1460 Hitit Krallik Dönemi
M.Ö. 1460 - 1200 Hitit İmparatorluk Dönemi
M.Ö. 1200 Ege Göç Kavimlerinin Anadolu'ya Gelmesi
M.Ö. 676 Kimmer İskit Akınları
M.Ö. 680 - 610 Asur Egemenliği
M.Ö. 610 - 550 Med Egemenliği
M.Ö. 550 - 332 Persler Dönemi
M.Ö. 323 - M.S.170 Kapadokya Krallığı Dönemi
M.S. 170 - 395 Romalılar Dönemi M.S. 395 Bizans Egemenliği Başlaması
M.S. 1097 I. Haclı Seferi Sırasında Yörenin Zarar Gormesi
M.S. 1186 Bölgenin Yönetiminin Nurettin Sultanşah'a Bırakılması
M.S. 1195 Kubeddin Melikşah'ın, Nureddin Sultanşahın öldürülerek idareyi ele alması
M.S. 1318 Orta Anadoluy'la birlikte bölgenin, İlhanlıların Valisi Timurta'ca yönetilmesi
M.S. 1340 Nevşehir ve bölgenin bağımsız devlet olan Eratna Beyliğine kalmasi
M.S. 1365 Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey'in yöreyi almasi
M.S. 1402 Timur'un Nevşehir ve yöresini Karamanoşularına geri vermesi
M.S. 1466 Bu bölgenin kesin olarak Osmanli ülkesine katılması
HACIBEKTAŞ İLÇE COĞRAFYA
a) Tarihi ve Coğrafi Yapısı:
İlçemiz Hacıbektaş ülkemizin inanç ve kültür turizmi bakımından önemli merkezlerinden biridir. 666.000 hektarlık bir alana yerleşmiş olan Hacıbektaş İlçesi 1250-1300 m. yükseklikteki platolardan oluşmuştur. Orta Anadolu'nun hemen hemen ortasında bulunmaktadır.
Hacıbektaş, doğuda Avanos, batıda Mucur (Kırşehir), güneyde Gülşehir, kuzeyde Kozaklı İlçeleriyle çevrilmiştir.
XIII. yüzyılda büyük Türk Düşünürü Hacı Bektaş Veli'nin, Horasan 'ın Nişabur kentinden Anadolu’ya gelmesi ve Suluca Karahöyük'e yerleşmesinden sonra yedi hanelik Hacım köyünün çehresi değişmiştir.
Belde gün geçtikçe gelişmiş ve büyümüştür. Hacı Bektaş Veli, burada bir bilim ortamı kurarak, düşüncelerini yaymış; ölümünden sonra da köyün ismi, adına ve anısına izafeten Hacıbektaş olarak değiştirilmiştir.
Hacıbektaş, 1541 yılında Niğde’ye bağlı bir nahiye merkezi haline gelmiş, 1854 yılında belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur. Daha sonra Bakanlar Kurulunun 12.12.1947 tarih ve 21454 sayılı kararı ile 01.01.1948 tarihinde, Kırşehir iline bağlı ilçe haline gelmiştir. Nevşehir'in, 20.07.1954 tarihinde il olması ile Hacıbektaş İlçesi Nevşehir'e bağlanmıştır.
İlçenin önemi dolayısıyla, Anadolu’nun düşman işgali altından kurtarılması için hazırlık ve örgütlenme çalışmalarını yürüten M. Kemal Atatürk, 22 Aralık 1919’da Hacıbektaş’a uğrayarak yetkililerle görüşmüş, yardım ve destek alarak ayrılmıştır.
İlçenin bugün hala ayakta kalan tarihi yapılarından Hacıbektaş Veli Külliyesi, Kadıncık Ana Evi, Bektaş Efendi Türbesi ,Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup, Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünce müze olarak kullanılmaktadır. Karahöyük kazılarından çıkan eski çağlara ait eserler Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir.
İklimi: İlçenin iklimi, İç Anadolu Bölgesinin merkezi kısmına yerleşmesi nedeni ile bu bölgenin karakteristik özelliklerini taşır. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları sert ve soğuk, kar yağışlı geçer; yağmur daha çok ilkbahar aylarında olmak üzere sonbahar aylarında da yağmaktadır. Bitki örtüsü olarak, genellikle su kenarında kavaklık, söğütlük, azda olsa bağ, bahçe ve meyveliklere rastlanır. İlçenin kuzey bölümü düzlük olup genel olarak bozkır özelliği gösterir, hububat ve şeker pancarı ekimine elverişlidir.
HACIBEKTAŞ İLÇE NÜFUS
b) Nüfus Durumu:
İlçenin nüfusu 2007 yılındaki Genel Nüfus Sayımına göre 12.088 olarak belirlenmiştir.
Bu nüfusun 4.862 kişisi İlçe merkezinde, 7.226 kişisi ise Karaburna, Kızılağıl, Beldesi ile 28 köyünde yaşamaktadır.
HACIBEKTAŞ İLÇE İDARE
c) İdari Durum:
İlçemizin, merkezde 3 mahallesi ve yedi bağlısı-çiftliği- (Babapınar, Yabanlı, Koçaş, Karapınar, Çayırbağı, Kızılöz, Sungur), 28 köyü ve 2 beldesi vardır.
Kasabalar: Karaburna (1362), Kızılağıl (739).
Köyler: Akçataş (87), Anapınar (76), Aşağıbarak (208), Aşıklar (64), Avuç (290), Başköy (158), Belbarak (204), Büyükburunağıl (430), Büyükkışla (82), Çiğdem (178), Çivril (40), Hasanlar (318), Hıdırlar (120), İlicek (254), Karaburç (180), Karaova (160), Kayaaltı (573), Kayı (38), Kisecik (115), Killik (119), Köşektaş (409), Kütükçü (51), Mikail (119), Sadık (357), Hırkatepesidelik (153), Yenice (181), Yeniyapan (79), Yurtyeri (82).
Devlet yönetimi ile vatandaşlar arasındaki ilişkiler çok iyidir. Vatandaşlar Devlete karşı saygılı, uyumlu, Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı insanlardır.
HACIBEKTAŞ İLÇE SOSYAL YAPI
d) Sosyal Durum:
Bölge halkı bütünlük arz etmekte olup etnik gurup yoktur. Kars, Erzurum ve Tunceli gibi doğu İllerinden gelip İlçeye yerleşen vatandaşlarımız, yerli vatandaşlarımızla kaynaşmıştır. Bunların sayısı yaklaşık olarak 500 kişi civarındadır.
İlçe Merkezine göre % 7 oranını teşkil etmektedir. Bölge halkı İslam dinine mensup olup, İlçe merkezinin %90 'ı, Aşıklar, Akçataş, Anapınar, Çivril, İlicek, Kayı, Kütükçü ve Yenice köyünün büyük bir bölümü Alevilik inancındandır. İlçe ve köylerinde Türkçe konuşulur, azınlık yoktur. Halk tamamen Anadolu Türk gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Konuk sever ve müziğe düşkündür.
İnsan gücünden azami faydalanılmaktadır. Makinalaşma %95 civarındadır. Sanayi tesisi olarak, 3 un fabrikası, 1 tekstil fabrikası ve 1 bisküvi fabrikası bulunmaktadır. 63 işyeri kapasiteli küçük sanayi sitesinin yapımı tamamlanmış olup, iş yeri sahipleri taşınmıştır.
Hacıbektaş İlçesi hafif eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. İlçe merkezinin kadastro çalışmaları tamamlanmış, imar ve parselasyon plânları da yapılmıştır.
İlçenin merkezinde toplam 2100 hane mevcut olup bunun 171’i sosyal konut, 16 'sı lojmandır. Toplu Konut İdaresi tarafından 120 M2’lik 144 adet ve 75 M2 lik 336 adet konut yapılarak hak sahiplerine teslim edilmiştir.
HACIBEKTAŞ İLÇE EĞİTİM VE KÜLTÜR
e) Eğitim ve Kültür Durumu:
İlçede "Kadınlarınızı Okutunuz", "İlimden Gidilmeyen Yolun Sonu Karanlıktır", "Düşünce Karanlığına Işık Tutanlara Ne Mutlu" diyen Hacı Bektaş Veli 'den kaynaklanan eğitime düşkünlük ve kültürel yapıda gelişmişlik ilk anda göze çarpmaktadır. Atatürk 'ün doğumunun 100. yılı nedeni ile başlatılan okuma yazma seferberliği ve daha sonraki yıllarda yürütülen çalışmalar sonunda, okur yazarlık oranı İlçe merkezinde % 100’ü, İlçe genelinde %99’u bulmuştur.
İlçe merkezinde 1 bağımsız ana okulu(21 öğrenci), 3 ilköğretim okulu(Atatürk İ.Ö.O. 362, Cumhuriyet İ.Ö.O.244, Hacıbektaş Veli İ.Ö.O 248 öğrenci),1 çok programlı lise(258 öğrenci), 1 yatılı kız meslek lisesi(198 öğrenci) bulunmaktadır. Ayrıca 2 kasabamızda ve 3 köyümüzde İlköğretim okulu vardır. Bunlar; Karaburna Kasabası İ.O.(130), Kızılağıl Kasabası İ.O.(129), Hasanlar Köyü İ.O.(128),), Kayaaltı Köyü İ.O.(33), Büyükburunağıl Köyü İ.O.(12) Okullarımızda okuyan toplam öğrenci sayısı ise 1763’dür. İlçe merkezinde Halk Eğitim Merkezi ve 15 yatak kapasiteli öğretmen evi mevcuttur. Ayrıca üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler için bir özel dershane çalışmaktadır. Öğrencisi azalan köy okullarımızdan 25 tanesi kapalı tutularak öğrencileri taşımalı öğretim uygulamasına alınmıştır. Toplam olarak 6 taşıma merkezi bulunmaktadır. Çiğdem-Kayı-Hıdırlar-A.Barak-Killik-Çivril ve Mikail köyleri Atatürk İlköğretim Okuluna, Kisecik-Aşıklar-Akçataş-Anapınar-Köşektaş-Belbarak-Hırkatepesidelik-Yenice-Kütükçü Köyleri Hacıbektaş Veli İlköğretim Okuluna, İlicek-Sadık,Avuç Köyleri Cumhuriyet İlköğretim Okuluna, Karaova-Yurtyeri-Başköy-Burunağıl Köyleri Hasanlar İlköğretim Okuluna, Kayaaltı Köyü Kızılağıl İlköğretim Okuluna, Karaburç Köyü Karaburna İlköğretim Okulu’na taşınmaktadır. Toplam taşınan öğrenci sayısı 465’dir. İlçe merkezinde 90 öğretmen, köylerde ise 29 öğretmen görev yapmaktadır.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 1 Müdür, 2 Şube Müdürü, 1 Şef, 2 Memur olarak görev yapmaktadır.
HACIBEKTAŞ İLÇE SAĞLIK
f)Sağlık Hizmetleri:
İlçe Merkezinde 1 adet Hacıbektaş İlçe Hastanesi, 1 adet 112 Acil Servisi bulunmaktadır. Hacıbektaş İlçe Hastanesinde 1 Aile Hekimi Uzmanı, 6 Pratisyen Doktor, 8 Hemşire, 6 Ebe, 5 Sağlık Memuru, 2 Röntgen Teknisyeni, 1 Laborant Teknisyeni, 1 Teknisyen Yardımcısı, 6 Memur, 2 Şoför ve 8 Hizmetli ile hizmet verilmektedir. Ayrıca 2 Kasabamız ve 5 Köyümüzde 1’er Sağlık Ocağı olup, bunlardan Karaburna Kasabasında 1 Ebe, 1 Hizmetli, Kızılağıl Kasabamızda 1 Sağlık Memuru ve 1 Ebe, Karaova Sağlık Ocağında 1 Ebe, Avuç Sağlık Ocağında 1 Doktor 1 Ebe, Köşektaş Köyümüzde 1 Ebe, ile hizmet verilmektedir. Aşağıbarak ve Belbarak Sağlık Ocağında Doktor ve Ebe bulunmamaktadır.
Hacıbektaş İlçe Hastanesinde: Röntgen Cihazı, Ultrason Cihazı, Laboratuar Ünitesi ve Diş Ünitesi bulunmaktadır.
HACIBEKTAŞ İLÇE EKONOMİ
g) Ekonomik Durum:
İlçenin ekonomik durumunu tarım, hayvancılık ve turizm başlıkları altında inceleyebiliriz.
1- Tarım: İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Nüfusun büyük bir kısmı çiftçilikle uğraşır. Yöre, en çok tahıl üreten bölgelerden biridir. Üretilen tahıl İlçe merkezinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisince satın alınmaktadır.
İlçe merkezi ile Avuç ve Sadık köylerimizde çiftçilerimizin ortaklığında kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri görev yapmaktadır.
İlçe sınırları içerisinde, Kızılöz Çayı üzerinde D.S.İ tarafından yaptırılan Kumtepe Göleti ile Karaburna Göleti çevrelerinde bulunan arazilerde verim daha da artmıştır.
Tarımda makineleşme sağlanmıştır. İlçe ve köylerinde 1451 traktör, 23 adet biçerdöver ve tarımsal üretim sürecinde kullanılan çeşitli alet ve makine mevcuttur.
Ekimde ilk sırayı buğday almaktadır. Daha sonra arpa, şeker pancarı, mercimek, nohut, ekilir. İlçenin 666.000 hektar olan yüz ölçümünün 396,000 hektarı ekilebilir durumdadır.
İlçemizde 1958 yılından beri faaliyet gösteren Toprak Mahsulleri Ofisi kendi arsası üzerinde hizmet vermektedir. Alımların tamamı 12.500 tonluk çelik silo içerisine yapılmaktadır.
2-Hayvancılık: İlçemiz ekonomisine tarımdan sonra en çok katkıda bulunan sektör, hayvancılıktır. İlçemizde 10.000 küçükbaş, 6700 büyükbaş hayvan, 20,180 adet kanatlı hayvan ve 1.250 adet arı kovanı mevcuttur.
Hayvancılığı geliştirmek amacıyla Kaymakamlığımızca da çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuda; S.Y.D.Vakfı’nca 140 adet damızlık süt ineği dağıtıldığı gibi Karaburna Kasabasında 31 aileye 13’ü koyun 1’i koç olmak üzere toplam 434 adet koyun dağıtılmıştır.
HACIBEKTAŞ İLÇE TURİZİM
3-Turizm:
Nevşehir, yurdumuzun en çok turist çeken Kapadokya bölgesinin merkezindedir. Bu bölgenin giriş ve çıkış kapısında bulunan ilçemizin, bölgede kendine özgü bir yeri vardır. Ürgüp, Derinkuyu, Avanos, Göreme ve Zelve yörelerini daha ziyade yabancı turist ziyaret ederken ilçemizi inanç turizmi dahilinde yerli turist ziyaret etmektedir.
Turizm bölgesi kapsamına yeni alınması nedeni ile İlçemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli henüz bir işletme (otel) bulunmaktadır. Belediye denetiminde olan otel ve pansiyonlar ile lokantalar da gelen turistlere hizmet vermektedir.
Turizm mevsiminde, özellikle Hacıbektaş Veli'yi Anma törenlerinin yapıldığı Ağustos ayı içinde İlçemize gelen turist sayısı oldukça fazladır. İlçede bulunan konaklama tesislerinin bu yoğun ziyaretçileri barındırması mümkün olmadığından, konukların büyük bir kısmı ilçe halkı tarafından evlerinde konuk edilerek ağırlanmaktadır. Anma törenleri sırasında, konuk ağırlama uygulaması İlçenin köylerine kadar taşmaktadır. İlçemizde bulunan müzelerin ve ziyaret yerlerinin birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olmasına karşın konaklama yerlerinin ve lokantaların yetersiz olması nedeniyle Hacıbektaş İlçesi turizm gelirlerinden yeteri kadar pay alamamaktadır.